Prtljaga – prej in potem

Prej Ze v preteklostij sem veliko potovala po svetu. A nekaj tedenska ali nekaj mesecna potovanja, kjer imas vsaj glavno pot dokaj zacrtano in kljub vsemu kar nekaj komoditete, so nekaj povsem drugega, kot to, ko se podajas v neznano za nedolocen cas in moras imeti zato prakticno vse svoje stvari s sabo, za vsako vreme in vse letne case. Neizkusena "long term" popotnica sem zato pred tremi leti s seboj vzela prevec stvari in je bil se velikanski kovcek premajhen. img_0798 Potem Praksa in Izkusnje so naredili svoje - danes potujem le z nahrbtnikom, ki ni tezji od 12 - 15 kilogramov in enim malim nahrbtnikom, kot rocno prtljago, pa imam vseeno vse kar potrebujem 004 Kako imeti lahek nahrbtnik in vse kar potrebujemo?
  • s seboj vzamejo prakticna in funkcionalna oblacila. Treba je imeti oblacila za vse vremenske razmere (dez, veter, mraz, vrocina), a dovolj je ze nekaj kosov za vsak tip vremena
  • naucimo se oblaciti po plasteh.
  • Super so tudi multifunkcijska oblacila npr. dolge pohodniske hlace, ki se jim da odpeti hlacnice - z enim kosom torej ubijemo dve muhi na en mah (dolge in kratke hlace).
  • Obozujem oblacila iz posebnih materialov, ki te grejejo, ce je mraz in ti v njih ni vroce, ce je toplo. Tako majico lahko nosis kot spodnji sloj pod puloverjem, ce je res mraz, ali pa kot samostojno majico, ce je toplo. Nepogresljiva je majica, ki vpija pot, saj boste kot popotnik veliko hodili in se gibali v naravi.
  • Odsvetujem oblacila in obutev, katerih edina vrednost je ta, da so lepa. Se posebej, ce so narejena iz materialov, ki ne dihajo ali da ti v jakni/reklcu ni nic topleje kot brez nje/ga. Vsakdo je rad urejen, a kot popotnik imas s sabo dovol le nekaj lepih oblacil.
  • Dovolj je  le osnovna kozmetika (potovalna toaletna kozmetika) in za zenske le osnovna licila. S tem obcutno prisparamo na tezi in prostornini nahrbtnika. Vse ostalo pa lahko kupimo v drzavi, kamor potujemo.
  • Poleg embalaz najvec prostora v nahrbtniku zavzamejo cevlji. Zato jih zreducirajmo le na najnujnejse - jaz imam s seboj pohodniske cevlje, crne superge in natikace. Pohodniske cevlje, ki zavzamejo najvec prostora, imam, ce je le mogoce, obute kar na nogah. Ce nisem na poti ali na pohodih, pa vecino cas nosim natikace ali superge (ki jih zaradi crne barve lahko obujem tudi na lepse hlace).