Ratatouille

IMG_7495Ratatouille je zelenjavna obara, iz Provanse v Franciji. Sestavljajo ga melancani, bucke, paradiznik, cebula in zacimbe. Vse sestavine se skupaj kuhajo na majhndm ognju zelo dolgo casa – kar francoski glagol ratatouille tudi pomeni. Postreze se ga lahko toplega ali hladnega kot predjed ali prilogo. SESTAVINE: 1 cebula 1 rdeca paprika 2 melancana 5 buck 5 paradiznikov lovorov list timijan sol poper olivno olje POSTOPEK:

Vso zelenjavo narezemo na majhne koscke. V ponvi segrejemo olivno olje in v njem poprazimo cebulo (ne sme se zazgati). Dodamo rdeco papriko ter nato se melancane in bucke ter kuhamo in pazimo, da se ne zazge. Paradiznik dodamo kot zadnjega, saj spusti vodo. Dodamo sol, poper in zacimbe, pokrijemo s pokrovko in pocasi kuhamo na zelo majhnem ognju. Kuhamo zelo dolgo casa – vsaj eno uro ali vec. Dalj casa kot kuhamo, boljsa bo jed. Pri tem moramo paziti, da se nam v ponvi sestavine ne zgejo! Ne dodajamo nic vode, saj ze paradiznik spusti vodo in ker kuhamo zelo dolgo casa, bo itak nastala tekoca zmes. Malo vode dodamo le, ce bi se ob tako dolgem kuhanju jed zacela zgati.

Kot svetujejo moji francoski prijatelji, je ratatouille dobro skuhati en dan prej, preden ga nameravamo posteci, saj ima jed tako cas, da se se dodatno prepoji z okusi in bo se bolj okusna! 🙂

CAS PRIPRAVE: 15 minut CAS KUHANJA: najmanj 1 uro CAS PRED POSTREZBO: nekaj ur (se boljse pa naslednji dan) IMG_7492

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*